Historik

Från bensinmack och pizzeria till bostadsrätter

 

Länge rymdes Ystads stadsbebygelse inannför de tre portarna Västerport, Norreport och Österport. I sin Skånska resa från 1749 skriver Linné om Ystad "Norr om staden är en kulle, som torde fordom varit en skans, på vilken hela staden artigt åskådas". På 1870-talet byggdes villan Bellevue på backen norr om staden, i närheten av där nuvarande Bellevuehemmet ligger. Det kan antas att det är villa Bellevue som gett namnet på nuvarande stadsdel och väg. Namnet anger den vackra utsikten över staden och havet. Villan kan ses på karta från 1876. Villa Bellevue revs på 1970-talet, däremot finns Breidablick, som byggdes 1910 väster om Bellevue, kvar. På denna tid var här landsbygd, det var först på 1900-talet som Ystad expanderade norr om Norreport, med undantag för länslasarettet som öppnades 1878 strax norr om staden.

På en karta från 1942 är kvarteret Tersen inritat, dock utan beteckning. Däremot på en karta från 1949 finns kvarteren Helan, Halvan och Tersen angivna med namn. Bebyggelsen började klättra uppför Bellevuebacken i mitten av 1900-talet. På generalplan från 1966 är kvarteret Tersen markerat som "småindustri bensinstation".

Här fanns länge en IC-mack som senare övertogs av Preem. I byggnaden låg pizzerian Capri. Vi är nu framme på 2000-talet.

2001: Fastigheten köps av Tome Najdovski.

2007: Tome Najdovski planerar att bygga ett hus med ägarlägenheter och bygglov erhölls från kommunen.

2008: Bygglovet blir godkännt efter flera överklaganden.

2009: Marken under den förre detta bensinmacken saneras.

Maj 2010: De gamla byggnaderna på tomten rivs.

September 2010: På grund av svalt intresse för ägarlägenheter ändras byggprojektet till bygge av bostadsrätter och brf Tersen registreras.

Augusti 2011: Bygget av fastigheten påbörjas.

1 september 2012: De första boenden flyttar in i det nybyggda huset.

Man upptäckte snart att de stora balkongerna var oftast blåsiga. Det var inte många dagar det var skönt att sitta ute på sin balkong. När så de årliga stormarna slog till så hände det att både möbler och annat blåste iväg. Därför började en majoritet av de boende att arbeta för att låta glasa in balkongerna. Det blev en lång process där inglasningen motarbetades av några få boende och av kommunens tjänstemän. Efter många extra stämmor, möten, skrivelser och överklaganden kunnde dock den första inglasningen påbörjas i maj 2016. I september samma år var 17 av balkongerna inglasade och dess innehavare kunde äntligen njuta på sina balkonger.